Huidverzorging

Nieuwe campagne stichting Melanoom

De zon is heerlijk. Het geeft warmte, energie en dat gewenste gezonde kleurtje. Maar de zon is ook de veroorzaker van huidkanker. De afgelopen jaren is het aantal mensen dat melanoomkanker krijgt verdubbeld.

Normaal schrijf ik liever over de leuke dingen in het leven, maar dit onderwerp vind ik zo belangrijk dat ik er aandacht aan wil besteden. Afgelopen donderdag is de stichting Melanoom een campagne gestart om jongeren te wijzen op de gevaren van UV-straling. Het motto van de campagne is ‘Bescherm jezelf, check jezelf’. De campagne richt zich op jongeren omdat zij zich vaak niet bewust zijn van de gevaren van verbranden. Veel jongeren weten niet dat vooral zonverbranding tijdens de jeugd later tot agressieve huidkanker kan leiden.

Melanoom
En steeds meer jongeren hebben een melanoom. Een melanoom is de meest agressieve vorm van huidkanker. Ieder jaar gaan in Nederland 800 mensen dood aan deze aandoening. In de meeste gevallen is verbranding door de zon de oorzaak. De afgelopen tien jaar is het aantal gevallen van melanoom met 50% toegenomen. En verwacht wordt dat de stijging zich blijft voortzetten. Jaarlijks komen er nu 4800 nieuwe patiënten bij, en daarmee is melanoom de snelst toenemende vorm van kanker.

Wat kun je zelf doen?
Ik schrik altijd van dit soort berichten. Het roept ook de vraag op wat je zelf kunt doen om je hiertegen te beschermen. Gelukkig kunnen we zelf veel doen om een melanoom te voorkomen. Allereerst verstandig zonnen. Dat betekent dat je niet onbeschermd uren in de zon gaat liggen bakken. Ik heb ooit een reportage gezien van een vrouw die zich insmeerde met olijfolie! Die lag letterlijk te bakken. Ze had geen huidkanker, maar een huid van een 100 jarige terwijl ze nog geen 50 was. Ik geloof dat iedereen wel snapt dat dat heel onverstandig is, maar toch deed ze het omdat die bruine kleur belangrijker was. Verstandig zonnen begint met het kennen van je huidtype en daar je bescherming op aanpassen. En gewoon nooit zonnen op de momenten dat de zon de meeste straling afgeeft, tussen 11 – 14 uur.

Je kunt jezelf ook beschermen door je huid regelmatig te controleren op nieuwe of veranderde moedervlekken.

Je hoeft niet als een kluizenaar binnen te blijven. Veel cosmeticabedrijven hebben de kracht van de zon erkent en hebben huidverzorgingsproducten met SPF in hun assortiment opgenomen. Deze producten beschermen je tegen schadelijke UV stralen. Deze producten zijn voor iedere dag, ook de dagen dat de zon niet schijnt. Want ook dan moet je je huid beschermen! Achter de wolken schijnt immers ook de zon!

Clinique City Block SPF25

Een van de producten die ik graag gebruik is de City Block Sheer SPF 25 van Clinique. Dit is een hele fijne crème die je huid beschermt tegen de schadelijke invloeden van de zon en schadelijke omgevingsfactoren zoals rook en smog. De crème is transparant en beschermt ook tegen transpiratie en absorbeert overtollig talg. Je make up blijft hierdoor lang mooi. Hij is verrijkt met antioxidanten, is luchtig en geschikt voor de gevoelige huid. En als je een gezonde bruine kleur belangrijk vindt, dan kun je kiezen uit letterlijk honderden producten die je een gezonde ‘fake tan’ geven. Ik heb een half jaar geleden een Spray tan genomen en dat was een hele goede oplossing om op een veilige manier een gezonde bruine kleur te krijgen.

Van mijn collega kreeg ik vanmiddag de tip dat er ook een Amerikaanse variant bestaat van deze campagne. Ik wil je de film niet onthouden. De boodschap is hetzelfde. Deze duurt langer, maar zit voor mijn gevoel beter in elkaar.

Pas goed op jezelf.

Liefs Imke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Connect with Facebook